Antilliaanse kinderen in het zonnetje

Onlangs is bij de AVRO een nieuwe jeugddocumentaire uitgezonden genaamd: Reporters uit de West . In deze documentaire gaan Antilliaanse kinderen als tv- reporters op pad om te laten zien hoe ze leven op de Nederlandse Antillen en Aruba. Zo maken Nederlandse kinderen kennis met de belevingswereld van hun leeftijdgenoten op deze tropische eilanden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en met de cultuur van de West .

Shanerica, Kaylee, Ruengelo, Jarid, Richendel en Carlos richten hun camera en microfoon op onderwerpen als de passaat, de wind die altijd uit dezelfde richting waait, het Papiamento, de taal van de eilanden, de spin Nanzi, die uit Afrika met de slaven is meegekomen, de kunstenaar Yubi Kirindongo, die oude auto’s recyclet tot kunst. De jeugdige reporters laten zien hoe de trommel is ontstaan, dalen af in een donker grot en krijgen instructie van hoe je een Red Snapper vangt van een echte visser in een klein bootje midden op de azuurblauwe zee. Ze tonen hun huizen, slaapkamer en huisdieren. Wat zijn hun hobby’s? Welke planten groeien er op de eilanden? Waarom hebben huizen op de eilanden zoveel kleuren? Hoe maak je funchi, hét populaire gerecht van de Antillen?

Deze jeugddocumentaire is gemaakt naar aanleiding van het Wereld Kinderfestival. Dit is een jaarlijks, rondreizend cultureel zomerevenement waarbij jonge, talentvolle kinderen in de spotlights staan. Dit jaar staan de kleurrijke Nederlandse Antillen en jeugdgroepen Cirque de Curaçao en Tio Musica centraal tijdens het festival.

Documentaire via Teleblik te zien
Na de uitzendingen bij de AVRO is de documentaire nog steeds te bekijken via Teleblik. Dit online tv-portal is een project van Beeld en Geluid, Kennisnet en Teleac/NOT. Het bevat duizenden uren televisiemateriaal, voornamelijk uit de unieke archieven van de publieke omroepen. Het gaat om historische, maar ook recente bronnen, zoals items uit het Het Klokhuis, Willem Wever, Jeugdjournaal, Schooltv, 8 uur Journaal, Tegenlicht en Andere Tijden. Daarnaast kunnen ook oude Polygoon Journaals worden bekeken. Leerlingen van middelbare en lagere scholen uit Nederland, maar ook uit de Antillen, kunnen met de bronnen van Teleblik huiswerk voorbereiden en kunnen de fragmenten bijvoorbeeld gebruiken voor een spreekbeurt.

Begin juni stroomt het 20.000ste fragment in het bestand van Teleblik binnen en deze bestaat uit de documentaire “Reporters uit de West” ! Dit is een echte mijlpaal!
11 Juni wordt het binnenkomen van dit 20.000ste fragment en de start van het Wereld Kinderfestival groots gevierd met een spetterend feest en de vertoning van de documentaire in Beeld en Geluid in Hilversum. Ook de Antilliaanse kinderen van de jeugdgroepen komen speciaal over naar Nederland! De Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen de heer Comenencia zal hierbij aanwezig zijn.

Related Posts

Add Comment