‘Staatssecretaris ondermijnt democratie Antillen’

Volgens de MAN, de grootste oppositiepartij van Curaçao, is de Nederlandse staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) ‘ondemocratisch’ bezig voor wat betreft de staatkundige vernieuwing van de Nederlandse Antillen. Bijleveld wordt daarin volgens MAN-leider Charles Cooper gesteund door de Antilliaanse regering. 

Tijdens de vorige maand op Curaçao gehouden bijeenkomst van de Politieke Stuurgroep, met staatssecretaris Bijleveld, is afgesproken de staatkundige vernieuwing uit stellen tot 2010. Deze stond gepland voor eind 2008. Aan het begin van 2010 staan er echter verkiezingen van de Staten van de Nederlandse Antillen op stapel.

Bijleveld heeft de Tweede Kamer inmiddels per brief laten weten dat verkiezingen rond die tijd voor beide regeringen ‘onwenselijk’ zijn. De Raad van State is gevraagd hierover voorlichting te geven. Volgens Cooper wordt de democratie met voeten getreden als er in 2010 geen verkiezingen worden gehouden, terwijl er ook nog geen nieuwe staatkundige structuur is.

Related Posts

Add Comment