Sterftekans onder Antilliaanse baby’s groter

Antilliaanse kinderen in Nederland hebben 50 procent meer kans om te overlijden in hun eerste levensjaar dan autochtone kinderen. Dat concludeert wetenschapper Ernst-Jan Troe van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in een proefschrift waarop hij binnenkort promoveert, schrijft Nu.NL.

Troe verklaart de hogere sterfte bij de Antilliaanse baby’s door hun vaak lagere geboortegewicht en de kortere periode van zwangerschap van de moeders. Die verschijnselen worden volgens de promovendus veroorzaakt door de lengte van de ouders, hun sociaal-economische status, de leeftijd van de moeder en de vraag of ze getrouwd is of niet. De helft van de Antilliaanse zwangere vrouwen is alleenstaand en 10 procent is nog geen twintig jaar oud. Ter vergelijking: Onder autochtone vrouwen is 2 procent (aanstaand) tienermoeder.

Zwangere Antilliaanse vrouwen hebben bovendien twee keer zoveel kans op zwangerschapsvergiftiging in vergelijking met autochtone vrouwen die in verwachting zijn.

Related Posts

Add Comment