Herdenking slavernijverleden in Nederland

Circa 850 belangstellenden hebben maandagavond in Amsterdam twee minuten stilte in acht genomen om het slavernijverleden van de hoofdstad te herdenken. Daarna legden genodigden kransen. Dat zei een woordvoerder van het stadsdeel De Baarsjes, waar de bijeenkomst plaatsvindt. Het is voor het eerst dat de hoofdstad een herdenking houdt om stil te staan bij de eigen rol in de geschiedenis van de slavernij.

Vandaag (dinsdag) is in Amsterdam de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën, die dag precies 145 jaar geleden. Bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark houden onder anderen minister-president Jan Peter Balkenende en burgemeester Job Cohen van de hoofdstad een toespraak.

Het Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden werd op 1 juli 2002 in het Oosterpark onthuld in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Beatrix en vele andere genodigden uit zowel binnen- als buitenland. Het monument herdenkt met name het slavernijverleden in Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba en de westkust van Afrika, onder andere Ghana.

Related Posts

Add Comment