Staatssecretaris licht Antilliaanse bevolking voor

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) bezoekt deze week Bonaire, Saba en Sint Eustatius om de inwoners nadere voorlichting te geven over de nieuwe gemeentestatus die de Antilliaanse eilanden krijgen. Ook voert ze op Curaçao politiek overleg met bestuurders van de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten.

Bijleveld wil informatie verstrekken over de gemaakte afspraken en de betekenis daarvan voor de bevolking. Ook vindt een eerste bestuurlijk overleg over de politiewetgeving in de nieuwe staatkundige verhoudingen plaats. Twee weken geleden bezocht de staatssecretaris Curaçao al met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om te praten over veiligheid.

Autonome status
De bestuurlijke hervormingen van de Antillen houden in dat Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland worden. Curaçao en Sint Maarten krijgen, net als Aruba, een autonome status binnen het koninkrijk. Wegens problemen met de rechtshandhaving is de streefdatum om het plan te laten ingaan van 15 december komen te vervallen. Er wordt nog naar een alternatieve datum gezocht.

Related Posts

Add Comment