Bijzondere zegels Nederland, Aruba en Antillen

Dinsdagmiddag 8 juli presenteerde TNT Post op feestelijke wijze in Madurodam in Den Haag de nieuwe postzegelserie `Grenzeloos Nederland: Aruba en de Nederlandse Antillen’. De Gevolmachtigd Minister van Aruba, Frido Croes en Norman Serphos van het Antillenhuis ontvingen de eerste exemplaren van de postzegels uit handen van Theo van Aalst, directeur marketing van TNT Post. Waarnemend Hoofd Voorlichting Norman Serphos viel in voor de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, die op het allerlaatste moment verhinderd was. De drie postzegels werden binnengebracht door een Nederlandse, een Antilliaanse en een Arubaanse postbode van TNT Post. De Arubaanse en Antilliaanse postbode voor de gelegenheid gehuld in de postbode-uniformen van hun land van herkomst.

De dagpresentator was Curt Fortin, de Arubaanse/Nederlandse acteur bekend van onder andere de Nederlandse televisieseries Bon Bini Beach, Op Weg Naar Morgen (ONM) en Top of The Pops. Na afloop van de presentatie was er een borrel geheel in Caribische stijl met een optreden van brassband Brotherhood4real.

`Grenzeloos Nederland’ is een serie die over de grenzen heen kijkt. Het biedt een nieuwe kijk op bekende en minder bekende culturele banden met een ander land. Zo zijn er steeds verrassende wetenswaardigheden over deze landen – én over Nederland – te ontdekken.

De eerste uitgifte Grenzeloos Nederland staat dit jaar in het teken van de banden tussen Nederland en Aruba &. de Nederlandse Antillen Deze uitgifte omvat een Nederlands postzegelvel. Binnen hetzelfde concept wordt vandaag ook een postzegelvel op Aruba en een op de Nederlandse Antillen uitgegeven.

Op ieder postzegelvel staan drie verschillende nationale postzegels en twee postzegels uit de postzegelvellen van de andere twee landen. Zo zitten op het Nederlandse postzegelvel 3 verschillende Nederlandse postzegels, een Arubaanse postzegel van Afl. 2,40 en een Antilliaanse postzegel van Ang. 0,05. Ieder velletje telt zo vijf verschillende postzegels. De twee buitenlandse postzegels ontvangt men cadeau.

“Vorm en inhoud gingen bij deze opdracht hand in hand”, aldus Ariënne Boelens, ontwerper van de postzegelvellen Grenzeloos Nederland – Nederlandse Antillen en Aruba. “De inhoud – zeg maar het werkterrein – omvat maar liefst drie landen. Dan is er inderdaad veel te kiezen en te onderzoeken. Ik heb gezocht naar wat de Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland verbindt en onderling aanvult. ‘Cultuur’ is dan een boeiend onderwerp. Niet alleen als een belangrijke basis van wat een land ís maar ook omdat het talloze aansprekende verschijningsvormen heeft. Interessant is ook hoe de drie culturen elkaar hebben beïnvloed, wat weer nieuwe cultuuruitingen heeft opgeleverd. Heel duidelijk blijkt dat op het gebied van taal, architectuur en eten & drinken. Dat zijn dan ook de drie pijlers die ik heb gekozen voor de uitgifte. Voor elk van de drie postzegelvellen heb ik een van deze cultuurpijlers gevisualiseerd en daarbinnen hoe de diverse landen elkaar op dat gebied beïnvloed hebben.”

Het eten & drinken van de landen staat centraal op het Nederlandse postzegelvel. Op de drie Nederlandse postzegels staan telkens drie producten uit de drie landen die gecombineerd diverse lokale gerechten vormen. Het gaat om respectievelijk: Adobo (kruidenmelange), Madame Jeanette (soort peper) en Edammer kaas; groene erwten, Fries Meisje (gecondenseerde gesuikerde melk) en papaja; en beenham, bakbanaan en Ponche Pistachio (likeur). Links op de velrand staat een korte uitleg over de keukens van de drie landen. En rechts is het recept afgebeeld van Keshi Yena, een traditioneel Caribisch gerecht met een Nederlandse inslag. Want tussen bakbanaan en Madame Jeanette prijkt een Edammer kaas. De velrand toont erwten, adjoema (soort peper) en zoete én Nederlandse aardappelen.

Op het postzegelvel van Aruba ligt de nadruk op taal: Papiamento, ook wel Papiamentu of het Papiaments genoemd. Op Curaçao en Bonaire (deel uitmakend van Nederlandse Antillen) en Aruba is het de meest gesproken taal en heeft het de status van officiële taal. Papiamento is ontstaan omstreeks de zeventiende eeuw en heeft elementen uit het Spaans, Portugees, Engels en Nederlands. Oorspronkelijk was het een spreektaal, die door de eeuwen heen ook steeds meer een schrijftaal werd. Het Arubaanse postzegelvel is een eerbetoon aan Papiamento als literaire taal. Voorbeelden van de literaire tijdschriften Watapana en Simadan zijn afgebeeld op een van de postzegels. Op de twee andere Arubaanse postzegels staat respectievelijk een gedicht van Federico Oduber (zonder titel) en van Henri Habibe ‘Papiamentu na kaminda’, een lofzang op het Papiamento. Een postzegel van de Nederlandse Antillen en een van Nederland completeren het velletje. De verbinding met de velrand wordt gelegd door elementen van de postzegels te laten doorlopen op het vel, zoals de pasfoto van Habibe en de twee schriften met de genoemde gedichten. Rechts op het velletje is een fragment uit het woordenboek Papiaments-Nederlands afgebeeld. Ariënne Boelens: “Voor dit fragment heb ik Papiamentse woorden gekozen die een duidelijke band hebben met het Nederlands, en zo de culturele verwantschap tussen de landen benadrukken. Zo staat ‘dashi’ voor (strop)das, ‘yùfrou’ voor juffrouw en ‘skibi’ voor schrijven.”

Het velletje van de Nederlands Antillen staat in het teken van de architectuur. De eerste Nederlandse kolonisten waren op de Nederlandse Antillen en Aruba vermoedelijk gesteld op het comfort van de stenen huizen van ‘thuis’. Want de eerste huizen op de Nederlandse Antillen en Aruba waren replica’s van Amsterdamse grachtenpanden, gebouwd van geïmporteerde bakstenen. Later werden de huizen van plaatselijke materialen gemaakt en gepleisterd én aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. De huizen werden bij voorkeur zo geplaatst, dat de passaatwind voor een natuurlijke koeling kon zorgen. Op de drie postzegels staan diverse historische huizen uit de Nederlandse Antillen, zoals het gele Penhahuis in Willemstad, uit de eerste helft van de achttiende eeuw en het stenen huisje op Aruba. Om de verwantschap te tonen is op de drie postzegels ook een smal fragment van een historisch Nederlands huis afgebeeld. Op de velrand wordt het thema architectuur uitgebeeld door tekeningen van huizen die zijn gebaseerd op bouwtekeningen. Er is ook een korte uitleg te vinden over de verwantschap tussen de bouwstijlen van de drie landen.

Related Posts

Add Comment