Antillen blijven tegen homohuwelijk

De Nederlandse Antillen zijn niet van plan het verzet tegen het homohuwelijk op te geven. Minister Leeflang van Volksgezondheid legt een uitspraak van de rechter naast zich neer. De rechter oordeelde dat inwoners van de Antillen dezelfde rechten hebben als in Nederland. Het homohuwelijk is dus ook in Aruba en de Antillen geldig.

Leeflang vindt die automatische gelijkwaardigheid onzin. “Hoe zou men in Nederland reageren wanneer het parlement op de Antillen de wet zou openstellen voor het polygame huwelijk (trouwen met meer dan één partner), er vervolgens mensen uit Nederland komen die polygaam trouwen, en dan gelijke rechten opeisen in Nederland?”

Het is volgens Leeflang ‘absoluut onacceptabel dat de democratische besluitvorming van de Antillen opzij wordt gezet of gebagatelliseerd’. Ook zegt ze dat de weigering van de Antillen om het homohuwelijk te erkennen ‘geen kwestie van gevoel of mening is, maar een democratisch vastgestelde norm’. In 2000 stelde het parlement vast dat er één huwelijksvorm is: die tussen één man en één vrouw.

Related Posts

Add Comment