Willem Wever op zoek naar slavenopstand Curaçao

In de uitzending van Willem Wever op zondag 14 september gaat het Historisch Onderzoeks Team, onder leiding van presentator Raymi Sambo, naar Curaçao. Hier onderzoekt Raymi met zijn team de slavenopstand onder leiding van Tula.

Op 17 augustus 1795 begon op plantage Knip van eigenaar Caspar Lodewijk van Uytrecht op Bandabou een opstand. Een vijftigtal slaven kwam samen op het plein voor het plantagehuis en vertelden hun eigenaar dar ze niet meer voor hem wilden werken. De slaven op Haïti waren al eerder in opstand gekomen en werden door de Fransen vrijgelaten. Dit stimuleerde de slaven op Curaçao en zijn hoopten dat zij ook door de Hollanders zouden worden vrijgelaten.

Onder leiding van slavenleider Tula breidde de opstand zich snel uit en slaven werden bevrijd door de opstandelingen. De slavenopstand werd hard neergeslagen door de gouverneur van Curacao en er vallen ruim twintig doden. Een maand later werd Tula verraden en gevangengenomen. Op 3 oktober, anderhalve maand na het begin van de opstand, werd Tula in het openbaar ter dood gebracht.

De opstand wordt nog altijd herdacht. Een monument op Curaçao herinnert aan de slavenopstand.

Related Posts

Add Comment