Expositie Antilliaanse verzetsstrijders

De Politie Amsterdam-Amstelland organiseert in eigen huis voor haar medewerkers een tentoonstelling over de bijdrage van Antilliaanse verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Met de expositie wil de politie onder haar medewerkers de kennis vergroten over een veelal onbekend deel van de Nederlandse geschiedenis.

Jaarlijks herdenkt Nederland op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei wordt de bevrijding van Europa gevierd. Ook op de Antillen werden vrijwilligers geworven in de strijd tegen de Duitse bezetter in het moederland. Vele Antillianen die tijdens de oorlog in Nederland verbleven namen, ook deel aan het verzet. De Antilliaan Boy Ecury is onder hen de bekendste. Hij had zich eveneens aangesloten bij het Nederlands verzet; hij deed mee aan sabotage- en liquidatieacties en werd na verraad op 6 november 1944 op de Waaldorpervlakte te Den Haag gefusileerd.

Pas sinds 2000 mogen de Antilliaanse veteranen deelnemen aan de dodenherdenking op de Dam. Zij hebben er zelf bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei om moeten vragen. Er is nog onvoldoende erkenning voor al diegenen die in de Tweede Wereldoorlog voor Nederland hebben gevochten. De tentoonstelling is in 2004 voor het eerst door de instellingen georganiseerd en reist sindsdien door Nederland. Van 10 oktober tot 10 november dus bij politie Amsterdam-Amstelland op het opleidings- en traningscentrum Overamstel.

Related Posts

Add Comment