Oorlogsexpositie in moskee Bijlmermeer

taibah_moskeeHet 5 mei comité van Amsterdam Zuidoost opent op 4 mei een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in de Taibah moskee. De tentoonstelling gaat over de oorlogsbeleving in Suriname en op de Antillen. Volgens Roy Ristie van het comité moet de tentoonstelling ook de verbondenheid tussen alle Nederlanders die ooit tot het Koninkrijk behoorden, uitstralen.

De locatiekeuze speelt daarbij een rol. ,,We kiezen bewust niet voor een expositieruimte, maar een plek waar mensen doorgaans naartoe komen”, zegt Ristie. Hij hoopt dat ook mensen die niet gewend zijn naar een moskee te gaan de tentoonstelling zullen bezoeken. Volgens hem bestaan er veel vooroordelen over moskeeën, die in het geval van de Surinaamse Taibah moskee niet opgaan.

Vorig jaar probeerde het comité dezelfde tentoonstelling in een zorgcentrum te organiseren. Dat stuitte toen op grote weerstand van een aantal wijkbewoners, waarna de expositie in het water viel. ,,Met name oudere mensen zagen Nederland alleen als het gedeelte wat bij de Noordzee ligt. Wat er in Suriname gebeurde heeft volgens hen niets met Nederland te maken” aldus Ristie tegen het Nederlands Dagblad.

Related Posts

Add Comment