Croes: kansrijke allochtone kandidaat voor Europees parlement

mitocroes1In het bekende Haagse cafe Dudok, tegenover de Tweede Kamer, begon op donderdag 7 mei j.l. de campagne voor de Europese verkiezingen van mr. dr. Mito Croes, bekend politicus en wetenschapper uit Aruba, die nu nummer 11 staat op de CDA-lijst. Er is iets bijzonders aan deze kandidatuur, omdat Croes als jurist aan de wieg staat van het Europese stemrecht van Antillianen en Arubanen in de West.

Hij ondersteunde als jurist de Arubaanse politici Mike Eman en Benny Sevinger die tot het het Europese Hof procedeerden tegen de Nederlandse wetgever omdat die een ongelijke behandeling voorstond en van mening was dat alleen Nederlanders woonachtig in Nederland, Europees stemrecht hadden. Croes en zijn beide Arubaanse partijgenoten boekten een historische overwinning en kregen het gelijk aan hun kant. Croes was dan ook net terug van een campagnetocht in Aruba en de Nederlandse Antillen. Met de steun van zijn oude partij in Aruba, de AVP, slaagde hij er maar liefst in ruim 20.000 Caribische Nederlanders zich te laten registreren voor de Europese verkiezingen van 4 juni.

De campganebijeenkomst van Croes in Den Haag was dan ook drukbezocht, waarbij ook persoonlijke steunbetuigingen kwamen van niet-CDA stemmers. Maar ook partijgenoten als het Surinaams-Nederlands kamerlid Kathleen Ferrier voerden het woord en riepen op tot steun aan Croes, gezien zijn bijzondere emancipatoire rol. Croes zelf riep de kleurrijke zaal op actief te worden in de politiek om zo ook de stem van minderheden te laten doorklinken.

Nummer 11 is niet echt een verkiesbare plaats, maar de verwachtingen voor Mito Croes als eerste allochtone Nederlandse afgevaardigde in het Europese parlement zijn hoog gestemd, gezien zijn statuur en uitstraling ook buiten het CDA-electoraat. Want alle sprekers waren het erover eens, Croes is niet alleen een ervaren policus en bekwaam jurist, hij is vooral ook een fel tegenstaander van discriminatie en een ‘aimabel, bescheiden mens’, een ‘rolemodel’.

Related Posts

Add Comment