Antillianen zijn niet trots op 1 juli

tulaVolgens 30 juni/1 juli Comité voorzitter Roy Ristie zijn Antillianen zich meer dan Surinamers bewust van hun identiteit. Dat zou komen door een groter historisch besef. “Zij zijn niet trots op 1 juli, maar op 17 augustus (Tula day)”, aldus Ristie aan het begin van de history-month van het Koninkrijk der Nederlanden”.

Uit onderzoek van het 30 juni/1 juli Comité Nederland blijkt dat Antillianen 17 augustus – dag waarop de heldhaftige Antilliaanse vrijheidsstrijder Tula zijn leven gaf voor hun vrijheid – als een belangrijk historisch ijkpunt beschouwen voor het ontlenen van hun identiteit. “Wij herdenken en vieren onze vrijheid niet op een dag die ons gegeven is, maar waarvoor er strijd is gevoerd”, is de algemene opvatting in de Antiliaanse samenleving. “Daarentegen zijn veel Surinamers zich in mindere mate ervan bewust dat dit historisch besef van elementair belang voor identiteitsvorming”, aldus Ristie.

Tot voor 1993 bestond er weinig besef over het verband tussen actuele maatschappelijke vraagstukken en de diepgewortelde relatie tussen de verschillende landen en dus de mensen die hun roots hebben in het Koninkrijk.

In de afgelopen decennia hebben de verschillende bevolkingsgroepen een eigen ontwikkeling doorgemaakt. Allen zijn anders omgegaan met deze erfenis en hebben elk daarom hun eigen besef hieromtrent ontwikkeld. Sinds 1993 komen Antillianen, Surinamers, Nederlanders en andere op de 30ste juni bijeen om collectief uiting te geven aan de noodzaak van dit besef. Er wordt dan tevens aangegeven hoe de emancipatie van alle betrokken partijen – die een relatie hebben met de koninkrijks geschiedenis – gestalte moet krijgen.
In deze history maand wordt stilgestaan bij de historische relatie tussen de verschillende landen die deel uitmaakten van het Koninkrijk der Nederlanden. In diverse steden organiseren verschillende organisaties activiteiten die verband houden met deze relatie. In dit kader komt TULA, een verhalende en theatrale dansvoorstelling over deze vrijheidsstrijder, op zondag 7 juni naar de Bijlmermeer. De apotheose van deze history month is op de dag van BESEF (30 juni) middels de jaarlijkse ceremonie op het Surinameplein in Amsterdam.

Posted on Tuesday, June 9th, 2009 and is filed under Maatschappij, Special. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

23 Responses to “Antillianen zijn niet trots op 1 juli”

 1. Medica June 9th, 2009, 2:42 am

  Ik begrijp daarom niet waarom er zonder respect voor ons is gekozen voor 1 juli.
  Het gedrocht in het Oosterpark zegt mij niets.

 2. akoeba June 9th, 2009, 8:58 am

  Trots? maar leven nog steeds onder het juk van de blanka Nederlanders, dus de Antillen zijn nog steeds moderne slaven van de Nederlanders.

 3. DP June 9th, 2009, 12:59 pm

  “Volgens 30 juni/1 juli Comité voorzitter Roy Ristie zijn Antillianen zich meer dan Surinamers bewust van hun identiteit.”

  Nou ja, wat een flauwekul, wij Surinamers zijn al sinds 1975 een onafhankelijk land en vreselijk trots op onze vlag. Wat hebben die antilianen nou om trots op te zijn, welke identiteit hebben ze??? Een nederlands paspoort!!!!

  Als ik PVV stemmer zou zijn, zou ik boos worden dat subsidiegeld gaat naar dit soort flauwekul-onderzoeken.

 4. De passant June 9th, 2009, 1:34 pm

  Wel , als dhr. Ristie de datum weet waarop Kodjo,Mentor en Present de branden hebben gesticht als vrijheidstrijders, dan een voorstel doen a/d SME regering. Als daarmee volgens hem het historisch besef dan verbeterd is bij de Surinamers dan mag hij tevreden zijn. Wat een kul zeg. Omdat men het in SME op 1 juli doet zegt dat meteen iets over het historisch besef. Vraag de gemiddelde Antilliaan waarvoor TULA staat en de meesten weten het niet eens.

 5. Mirjam June 9th, 2009, 5:10 pm

  @De passant

  Ik onderschrijf je commentaar.
  De meeste Antillianen weten niet wie Tula is. Ook is de zogenaamde Tula Day beslist geen vrije dag. Het wordt alleen in kleine kring gevierd.
  Wat dat betreft is de herdenking en viering van verzetshelden Codjo &Co in Suriname veel groter.
  Ik woon op de Antillen, en lees in de kranten nauwelijks wat over die zogenaamde Tula Day.
  Ik snap ook niet waarom die Ristie zo snerend doet. Daar creert hij alleen maar meer verdeeldheid mee.

 6. stier June 9th, 2009, 7:26 pm

  Kodjo,Mentor en Present,moet een standbeeld krijgen in Suri.als vrijheidstrijders en ik denk dat zij de eerste vrijh.strijders waren en dat die standbeeld aan de waterkant,waar de lantie bussen stopten moet weg.********

 7. Bally June 9th, 2009, 11:04 pm

  De Passant en Mirjam, geen onzin verkopen dat wij Antillianen niet weten wie Tula is.
  In Suriname worden de Codjo, Mentor en Present niet eens herdacht. Dus hoezo beweer jij dat de herdenking en viering van verzetshelden in Suriname veel groter is? Google eens op dia di Tula en je kijk maar hoeveel informatie je in het Papiamentu zal vinden en hoeveel activiteiten er georganiseerd worden. K’ba nanga grap yere, het is wel bekend dat jullie Suries nog steeds aan mental slavery lijden en daarom op de opgelegde 1 juli jullie “bevrijding” vieren. Als jullie zo trots waren op jullie onafhankelijkheid dan fu sanhede ala den srananman boro kon tan na Tata kondre? Hoezo ben je dan trots op je onafhankelijkheid als je dan massaal naar het land van de kolonisator komt? Wan san e’ taigie mi dat den sranansma disi no bun na den hede sei, maar willen zich altijd verheven voelen boven de antillianen, U dyim wan bun biki brek’ yere. Salu2 de Bally.

 8. Moniz June 10th, 2009, 3:59 am

  Ristie heeft een punt. Ik ben zelf Srananman en begrijp niet waarom veel van ons soort denken aan een viering van een dag die ons is gegeven en niet door ons is bevochten en gekozen. Het idee om te deneken aan een codjo, mentor en presenti dag zou meer op zijn plaats zijn.

 9. Salsero June 10th, 2009, 7:53 am

  Dat er een verschil is tussen de Antilliaan en Surinamer dat is heel lang duidelijk.Maar dat ligt gewoon in de aard van de Surinamer en of Antilliaan.Een Surinamer is een geboren strijder en denkt dat hij alle kennis in pacht heeft.Een Antilliaan is gauw tevreden en is niet vooruit strevend.Maar dat maakt geen van ons minderwaardig.Hoe dan ook hebben we op andere fronten veel overeenkomsten.Onze roots of afkomst uit Afrika is bv een belangerijk bindmiddel tussen ons die wij nooit moeten vergeten.

 10. RB June 10th, 2009, 2:42 pm

  Trots op 1 juli? Ik denk dat het voor de meeste Surinamers een dag van bezinning is, en niet dat ze trots zijn op deze dag.
  Een gang terug in de geschiedenis, leert ons de mensonterende omstandigheden waaronder de slaven moesten leven, geestelijke en physieke mishandelingen, dan kan je best voorstellen dat deze dag heel bijzonder is voor heet wat Surinamers. Het begin van tenminste de geestelijke bevrijding.
  Over de Antillianen gesproken, Ik kan mij best voorstellen, dat als een vrijheidsstrijder als Tula voor de Antillianen een belangrijke rol heefd gespeeld in hun bevrijdinsproces, zij dat belangrijker vinden dan1 juli. Elk volk heeft zo het recht zijn eigen held en of (emotioneel) moment te kiezen.

 11. Bally June 10th, 2009, 5:03 pm

  @De Passant je moet je diep schamen, jij bent toch de *trotse* Surinamer en je kent je eigen Surinaamse geschiedenis niet.

  Niet de heer Ristie moet die datum weten waarop de branden gesticht zijn, maar yu leki djadja srananman mus’ sabi.

  Als Arubaan zal ik jou de Surinaamse geschiedenis wel bijbrengen hoor, gratis en voor nex, fu soso yere: Kodjo, Mentor en Present stichtten op 3 september 1832 brand in de winkel van Monsanto en door de hevige wind sloeg de brand over naar andere panden, de brand duurde iets van twee dagen en een groot deel van de houten stad werd in as gelegd.

  Op 26 januari 1833 werden ze geëxecuteerd op het plein bij de Heiligenweg, dat is waar die lantie bussen vroeger stonden.

  En jij maar zeggen dat Antillianen niet weten wie Tula is terwijl jij de Surinaamse geschiedenis niet eens kent. Shame on yu, disi na wan bigi sjene yere. Typisch srananman, je ziet die balk in je eigen ogen nooit hé.

  @Salsero, de Surinamers vergeten dat wij allemaal op dezelfde boot vanuit Afrika zijn gekomen. Zij zijn slechts een halte verder gevaren en daardoor hebben ze grootheidswaanzin.

  Trouwens Dia di Tula hoeft geen vrije dag te zijn hoor Mirjam. In Nederland is de Bevrijdingsdag toch ook niet elk jaar een vrije dag, slechts 1 keer per 5 jaar. Surinamers houden te veel van vrije dagen, dat’ mek a kondre n’e gwa fesi, u mars go wroko yere.

  Speciaal voor Mirjam, kijk maar naar deze video hoe Dia di Tula herdenkt wordt: http://www.youtube.com/watch?v=IEfwWIXdWak Konmemorashon dje rebelion di katibu riba Rif

  Luister vooral naar de man die als laatste spreekt en dan zullen jullie die zogenaamd blij zijn dat Suriname sinds 1975 onafhankelijk is, maar toch massaal in het land van de ex-kolonisator wonen begrijpen dat de Antillen pas onafhankelijk zullen worden als ze op hun eigen benen kunnen staan. A sanie n’e go nanga haast, yu onafhankelijk ma’ toch ye biete den witman.

  Extra: Zie ook dit pdf-je: http://www.extrabon.com/edishon/edishon2005/extra2005-08-27-1.pdf :Kousanan ku a kontribuí na Rebelion di 1795 bou di Tula LIBERTAT, IGUALDAT FRATERNIDAT

  Salu2 de Bally

 12. kubus June 10th, 2009, 6:12 pm

  ha ha ha hoii woeiiiiii wat????? surinamers, 1 juli …bezinningsdag. Moet je ze zien feesten en vieren ….de vrijheid…die ze onder voorwaarden herkregen en niet een ticket terug naar Afrika.

  Hadden die surinamers niet zelf reeds een dag van bezinning op 30 juni uitgeroepen?
  met allelei toeters en bellen…stilte om 20.00…vlag halfstof..maar ik geloof dat ze in hun eigen bord hebben gescheten . Ze houden zich voor het merendeel niet aan die dag …en zijn toch zo slaafs aan die 1 juli ……..
  Suri’s blijven slaven

 13. Benito June 11th, 2009, 4:26 pm

  @Bally, de meeste Antilianen weten niet eens wie Tula is.
  Ik kan het weten, want ik ken veel Antilianen en heb ze het zelf gevraagd, maar de meesten weten het echt niet.
  Dus kom geen nonsens hier verkondigen!!
  En wat de Suri’s betreft, de meesten kunnen alleen feesten die dag dat ze zelfs niet eens weten waarvoor die dag bedoeld is.

 14. Maik June 11th, 2009, 5:45 pm

  HET GAAT NIET OM TROTS. DEZE DAG VIEREN WIJ, IK ALS SURINAMER, ALS EERBETOON ALS ONZE VOOROUDERS DIE VOOR DE VRIJHEID HEBBEN GESTREDEN !

  1 JULI BEN IK IN HET OOSTERPARK OM DEZE DAG TE VIEREN MET ZIGGI EN SABRINA STARKE… HOPELIJK OOK MET MEER ANTILLIANEN EN VEEL SURINAMERS!!

  AAN ANTILLIANEN WIL IK ZEGGEN: NATUURLIJK MOETEN JULLIE TROTS ZIJN OP Tula, MAAR HIJ IS NIET DE ENIGE GEWEEST DIE VOOR DE BEVREIDING HEEFT GEZORGD.. WEES OOK TROTS OP DE ANDERE VRIJHEIDSSTRIJDERS EN VIER 1 JULI MEE ALS EER VOOR HUN!

  LATER
  EEN TROTSE SURINAMER!!

 15. Salsero June 11th, 2009, 11:04 pm

  Ai Bally of zal ik zeggen DJbally,

  U bent op de hoogte van de geschiedenis!
  Daar kan ieder Surinamer en of Antilliaan een les van leren.
  Maar ik kom terug over die boot uit Afrika en ik heb nazoek gedaan en kwam tot de conclusie dat alle boten eerst op Curacao aan kwamen.
  Daar werden de zieke slaven van boord gehaald.De goede of gezonde slaven die gingen verder naar Suriname bijvoorbeeld.
  De Antilllen hadden toen geen bestuur of regering en vanuit Paramaribo werd toen over de Antillen en Suriname geregeerd.
  En daardoor is trots van de Surinamer onstaan, omdat het bestuur in Paramaribo was gezeteld.Nederland heeft meer dan 300 jaar in Suriname geregeerd en in 1975 zeiden de Surinamers tot hier en niet verder.
  Aruba die heeft goed naar Suriname gekeken en heeft ter overbrugging een status aparte met Nederland.Curacao keek de kat uit de boom en ziet dat het Aruba voor de wind gaat, en wil graag de overstap maken naar die status aparte.
  In 1975 kwam in Suriname een splitsing tussen de voor-en tegenstanders van de onafhankelijkheid.
  De tegenstanders vertrokken na 1975 naar Nederland.
  Dat Surinamers geboren vechters zijn blijkt duidelijk heden ten dage.Vooral in de sport en denk ik aan mensen als Ruud Gullit, Rijkaard etc.
  Maar dat maakt ons niet beter, we zijn geboren vechters!!

 16. Maik June 12th, 2009, 3:15 pm

  Qsign komtt ook in het Oosterpark nu ga ik al helemaaaaaaaaaaal! iedereen geniett van 1 juli en vier het mee in het Oosterpark!
  peaceeeeeeee

 17. Kenneth June 12th, 2009, 7:18 pm

  30 juni ben ik op het Surinameplein.

 18. Geordilaforge June 22nd, 2009, 12:57 am

  Heel jammer dit dat iedereen hier elkaar bevechten op schrift. Het blijkt nu dus dat geen van ons allen, Surinamers, Antillianen en Nederlanders, iets geleerd hebben van de geschiedenis. We moeten allemaal trots zijn op welke vrijheidsstrijder dan ook die er voor gezorgd hebben of aan de wieg gestaan hebben van vrijheid. Het maakt niet uit wie het is maar het gaat om de gedachte erachter. Onderlinge verdeeldheid is altijd negatief. Laten we dit met z’n allen herdenken en hopen dat dit nooit meer voor zal komen. Surinamers en Antillianen en Nederlanders verenigd, dat is de boodschap denk ik in deze. Dat is al een eeuwenoud probleem dat als wij verdeeld zijn een ander de baas kan zijn. Divide and conquer luid een uitspraak. We moeten hier nee tegen zeggen en met z;n allen dit herdenken of het nou om Tula gaat of Mentor of Simon Bolivar het maakt niet uit……..de gedachte van vrijheid voor allen dat is wat wij met z’n alen moeten vieren. Vrijheid en gelijkheid of je nu blank, zwart of pimpelpaars bent. Be there and show your respect.

 19. Obispo June 23rd, 2009, 4:52 pm

  @Salsero en consorte,

  “Daar werden de zieke slaven van boord gehaald. De goede of gezonde slaven die gingen verder naar Suriname bijvoorbeeld” .Waar heb je je onderzoek gedaan Roue Verveer?

  Alle boten kwamen idd eerder op Curacao aan want! op Curacao was het hartje van de slavenhandel. Daar werden de slaven enige tijd gehouden om aan te sterken om daarna doorverkocht te worden om te werken op Hespanola, Suriname en (midden/zuid)Amerika. Dit is alom bekend, dus niet om de reden die jij noemt!! Daarnaast bleven er maar een gering aantal slaven op de eilanden zelf. Diegene die bleven waren niet te zwak of ziek want die werkten op de plantages op Curacao.

  “De Antilllen hadden toen geen bestuur of regering en vanuit Paramaribo werd toen over de Antillen en Suriname geregeerd”.

  Curacao en de Antillen zijn maar 17 jaar geregeerd geweest vanuit Suriname, nl. van 1828 tot 1845. Ook niet echt noemenswaardig dat het een bepaald trotsgevoel moet opwekken.

  “Nederland heeft meer dan 300 jaar in Suriname geregeerd en in 1975 zeiden de Surinamers tot hier en niet verder”.

  Pff!! Het was NIET Suriname die onafhankelijk wilde worden maar de NEDERLANDERS (regering Den Uyl) die in de jaren ’70 van Suriname AFWILDE!! Dus de initiatief lag bij de Nederlanders. Suriname wilde in eerste instantie niet, maar koos daarna (niet via volkstelling) om het toch te doen. Nederland wilde een afkoopsom van 3 miljard gulden en de schuld van 500 miljoen kwijtschelden. Echter de oppositieleider toen, dhr. Lachmon, pleitte voor een afkoopsom van 13 miljard gulden etc etc………
  (BRON: G. en I. Klinkers Oostindie, Knellende Koninkrijksbanden. Het Nederlandse dekolonisatiebeleid in de
  Caraïben, 1940-2000. Deel II (Amsterdam, 2000). p.120, p.121 en p. 126)

  “Dat Surinamers geboren vechters zijn blijkt duidelijk heden ten dage.Vooral in de sport en denk ik aan mensen als Ruud Gullit, Rijkaard etc.”

  Dus omdat je goed kan voetballen maakt dat je een geboren vechter!? Belachelijke conclusie.

  Obispo

 20. Kenneth June 24th, 2009, 4:59 pm

  Geordilaforg

  Be where????

 21. TN January 26th, 2010, 9:16 pm

  DP Een paspoort van welk land dan ook is nog steeds niet je identiteit. Een identiteit gaat dieper dan dat. Iemand die voortkomt uit de slavernij behoort dat te weten..
  Mensen moeten eens leren ophouden elkaar te vergelijken. Hebben onze voorouders niet genoeg voor ons geleden? Laten we wijs zijn en een ieder van ons respecteren in hoe wij het een en ander evaren. Surinamer of Antiliaan. We verwerken alles op onze eigen manier en we moeten leren ophouden ons door woorden te laten beinvloeden.

  Wat ik wel wil zeggen is dat Curacao ook veel heeft om trots op te zijn en dat heeft niks te maken met het onafhankelijk zijn van Nederland.

 22. kodjomentor October 5th, 2010, 12:43 am

  ja zo heet ik echt, mja kijk al die domme surinamertjes en antiliaantjes erop los gaan , nou ik ben een surinamer die genoeg antilianen kent en ik mag ze ook graag(oke de meeste dan) maar
  .wij vinden het gewoon grappig want dit bewijst weer hoe gemakkelijk het is om ons tegen elkaar op te zetten. ik schaam me voor alle antilianen en surinamers die hier proberen te bewijzen dat ze beter zijn dan de andere(de zieke bleven op cuaracao) jij bent helemaal grappig……May Jah bless and guide you in all your thoughts and efforts

 23. Jim July 4th, 2012, 6:21 pm

  Surinamers en Antillianen zitten nog steeds vast in een mentale vorm van slavernij. Criminaliteit, machogedrag, het vroegtijdig verlaten van school, het verheerlijken van geweld, vrouwen zien als lust objecten en kinderen niet opvoeden. We zijn te vaak geneigd de oorzaak buiten onze gemeenschap te zoeken. We worden niet onderdrukt door een bepaald systeem of volk, we worden onderdrukt door onze eigen verziekte kijk op het leven. Het wordt tijd dat Antillianen en Surinamers waardevol en respectvol gaan leven.

  afz- Een Surinamer

Leave a Reply