Herdenking 146 jaar afschaffing slavernij

slavernijOp 1 juli 1863 werd in het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij afgeschaft. In de voormalige kolonie Suriname verkregen op die eerste juli 1863, 33.000 mensen de vrijheid. In wat toen de Kolonie Curaçao heette, en nu de Nederlandse Antillen en Aruba worden genoemd, werden op diezelfde dag 12.000 slaven vrijgelaten. Vandaag is dat dus precies 146 jaar geleden.

Op 17 augustus 1795 weigerden op de plantage Knip enkele tientallen slaven onder leiding van Tula om aan het werk te gaan. Slaven van naburige plantages sloten zich bij de opstand aan. Een eerste gewapend treffen met koloniale troepen, waaronder ook eenheden van de vrije marrons en de vrije slaven, werd door de opstandelingen gewonnen. In onderhandelingen eisten de slaven hun vrijheid. De daarop volgende confrontaties werden in het nadeel van de slaven beslecht. Na een laatste gevecht op 31 augustus was de opstand neergeslagen. De twee leiders Tula en Karpata werden door medeslaven opgebracht en vervolgens door het lokale gezag terechtgesteld, evenals 29 andere opstandelingen.

Het Nationaal Monument Slavernijverleden (foto) is een monument te Amsterdam ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland. Het monument staat in het Oosterpark te Amsterdam.

Related Posts

Add Comment