Speciale lezing over boek Tula

tula_boekDiamond Worthy Books en Uitgeverij Amrit nodigen uit om op zondag 18 oktober de speciale lezing over Tula bij te wonen. Het boek Tula, dat in augustus dit jaar is uitgekomen, schetst het verhaal over de slavenopstand onder leiding van Tula die op 17 augustus 1795 begon op Curaçao. De opstand duurde ongeveer een maand en werd bloedig neergeslagen.

Het verzet onder leiding van Tula is op de Antillen symbool geworden van de strijd tegen slavernij en onrecht. Voor veel Antillianen staat 17 augustus symbool voor het begin van de strijd die heeft geleid tot het einde van de slavernij. De dag waarop de slavernij werd afgeschaft is voor hen minder geschikt als symbolische datum, omdat die door Nederlanders is bepaald (1 juli 1863).

Tijdens de lezing zullen redacteur Artwell Cain, directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, en auteur Sandew Hira ingaan op het boek. Bovendien zullen zij de discussie met het publiek aangaan over de onderwerpen die in het boek onder de aandacht worden gebracht: de betekenis van 1795 voor de huidige positie van de Antillen mede in relatie tot Nederland, de relatie tussen de opstand en de Franse revolutie en Hira’s analyse van de Antilliaanse opstand op basis van de originele bronnen.

Met deze lezing wordt bovendien het startsein gegeven voor een reeks van lezingen die Diamond Worthy Books en Uitgeverij Amrit samen zullen organiseren. Deze lezingen worden georganiseerd in het kader van de nieuwe uitgaven die Uitgeverij Amrit dit en komend jaar zal uitbrengen.

Wij hopen u dan ook op 18 oktober van harte te mogen verwelkomen.

Related Posts

Add Comment