Ophef om ‘Antilliaans’ typetje Wendy van Dijk

wendyushi1Wendy van Dijk trok afgelopen week 2,4 miljoen kijkers met Ushi & Dushi. Van Dijk speelt daarin de Antilliaanse Lucretia Martina. In een fatsuit en blackface lokt zij BN’ers uit de tent met stereotype opmerkingen en dito gedrag schrijft REVU. Maar volgens actrice/zangeres Lucretia van der Vloot en schrijver Clark Accord klopt het typetje Lucretia Martina niet.

Van der Vloot tegen REVU: ‘Lucretia is een Surinaamse naam en niet Antilliaans, dat hadden ze beter mogen researchen. Het accent klopt ook niet helemaal. Ze praat als een Surinaamse, terwijl haar typetje van de Antillen komt. Ik zou ook graag weten waarom ze mijn naam gebruikt voor haar stereotypering van een zwarte vrouw.’

Ook schrijver Clark Accord kon volgens REVU niet lachen om Wendy’s slechte imitatie van een Antilliaanse vrouw. Accord: Het is niet alleen blackface wat Wendy van Dijk doet, maar ook blackbashing. Kijk, als het goed was neergezet, een goede persiflage van een Surinaamse of Antilliaanse vrouw, dan zijn wij de eersten die er hard om konden lachen. Surinamers houden van zelfspot en leedvermaak. Doordat het zo slecht is gedaan, is het alleen maar pijnlijk en vraag ik me af wanneer kan ik hier nu om lachen?’

Related Posts

One Response

  1. Angela
    November 4, 2009

Add Comment