Digitale onderzoeksgids Antilliaans Oorlogserfgoed

logoJules Rijssen zocht naar de plekken waar Surinaams, Antilliaans en Arubaans erfgoed van de oorlog te vinden is. Hij voerde een quick scan uit om te onderzoeken om welk materiaal het gaat en waar het zich bevindt. Het leverde een schat aan informatie op. Het NIOD vond het zo interessant dat zij er een digitale onderzoeksgids van gaan maken.

Jules Rijssen is historicus en bestuurslid van de Stichting Recreatie Oorlogsveteranen Suriname (ROS). Vanuit zijn persoonlijke interesse en zijn werk voor de stichting ROS had hij al goed inzicht in het materiaal en de omvang. In 2008 begon hij, met een subsidie van het Programma Erfgoed van de Oorlog, aan het systematisch verzamelen daarvan. Rijssen: “op veel plekken in Suriname zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar. Bijvoorbeeld de bunkers aan de rand van de Johan Adolf Pengel Luchthaven (voormalig vliegveld Zanderij) of de lege raketomhulsels bij het kruispunt bij het vliegveld”.

De onderzoeksgids zal het vele materiaal uit de quick scan op een toegankelijke manier ontsluiten voor diverse publieksgroepen. Zo kunnen straks bijvoorbeeld studenten, wetenschappers, journalisten en genealogen via de digitale onderzoeksgids op zoek naar materiaal en bronnen en kunnen zij nagaan waar materiaal te vinden is. Is het materiaal in Nederland, Suriname, Nederlandse Antillen of eventueel elders? En is het in bezit van een instelling of een particulier? Ook typen materiaal en bronnen (zowel materieel als immaterieel) worden aangeduid. De onderzoeksgids wordt naar verwachting rond mei 2010 gepresenteerd.

Related Posts

Add Comment