Onderzoek: ‘Antillianen meer koningsgezind’

koningin2011Antillianen hebben een groot vertrouwen in Beatrix als vorstin. Bij deze groep is dit vertrouwen hoger (81%) dan bij oud rijks-genoten Surinamers (70%). Het vertrouwen in Willem Alexander als troonopvolger ligt ongeveer gelijk: bij Surinamers heeft 57% vertrouwen in hem en bij Antillianen 61%. Dit blijkt uit onderzoek onder leden van het opiniepanel van actualiteitenprogramma EenVandaag, waaronder ruim 250 Surinamers en Antillianen. Van alle deelnemers aan het onderzoek heeft 75% vertrouwen in onze vorstin.

Surinamers beschouwen Beatrix minder als ‘hun’ koningin (61%) dan Antillianen (70%) of het opiniepanel in het algemeen (66%). Bijna driekwart van de Antillianen uit het onderzoek van EenVandaag heeft een voorkeur voor Nederland als monarchie. Dit is ongeveer gelijk met de algemene uitslag. Onder Surinamers ligt dit lager: 57% van hen ziet Nederland liever als monarchie dan als republiek.

Prinses Maxima is veruit het populairste lid van het Koninklijk Huis onder Surinamers en Antillianen (en onder het opiniepanel in het algemeen). Beatrix staat op de tweede plaats en mr. Pieter van Vollenhoven sluit de top-3 af. Voor Antillianen moet Prins Willem-Alexander genoegen nemen met de een gedeelde 4e plaats samen met Prinses Margriet. Bij Surinamers komt de kroonprins zelfs op de 5e plaats, na prinses Marilène.

Related Posts

Add Comment