Wethouder A’dam ontvangt bursalen persoonlijk

wethouder Andrée van EsDe Amsterdamse Groen-Links wethouder Andrée van Es (Participatie) heeft afgelopen week een deel van de kersverse studenten die in september gaan beginnen aan het mbo, hbo of de universiteit persoonlijk ontvangen. De ‘bursalen’ waren uitgenodigd voor een kennismaking met de gemeente Amsterdam. De afgelopen maand zijn in totaal ruim 700 studenten gearriveerd afkomstig uit Caribisch Nederland (Sint Eustatius, Saba en Bonaire), Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

De studenten worden ‘bursalen’ genoemd, een begrip van vroeger. Een student die toen in het buitenland ging studeren, hoefde zijn studiebeurs niet terug te betalen. De voorwaarde was dat ze na het afstuderen naar de Nederlandse Antillen terugkeerden en voor de overheid gingen werken. Er waren land- en eilandbeurzen, die door de Nederlandse Antillen of door het eiland zelf werden gegeven. De studiefinanciering, bestaande uit een deel prestatiebeurs en een deel lening, werd later ingevoerd.

In het voorjaar bezocht Van Es zelf het eiland en kreeg toen het idee om de nieuwe bursalen dit jaar welkom te heten. Wat de wethouder betreft, het begin van een goede traditie. Ze hoopt dat de nieuwe studenten Amsterdam in hun hart zullen sluiten. Van Es vindt het belangrijk dat de jongeren zich echt welkom voelen in Nederland. “Tegelijkertijd wil ik ze er op wijzen dat de eilanden het ook heel fijn vinden als de jonge werkkrachten te zijner tijd terug gaan.” Zo wil de wethouder de braindrain op de eilanden helpen tegen te gaan en die omzetten in een braingain.

Related Posts

Add Comment