‘Inwoners Caribische gemeenten boos op Nederland’

ortegaHet broeit in het Caribische deel van Nederland. De inwoners van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius voelen zich ‘derderangsburgers’. Dit meldt het op Curaçao geboren Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie). Zij maakte tijdens het zomerreces een rondreis in de overzeese Nederlandse gemeenten en merkte dat veel inwoners ontevreden zijn over de Nederlandse inbreng op de eilanden.

Na het opheffen van de voormalige Nederlandse Antillen, kozen Bonaire, Saba en Sint-Eustatius ervoor om deel te blijven uitmaken van het Koninkrijk Nederland, in de vorm van bijzondere overzeese gemeenten.

Maar de onvrede over de nieuwe status groeit. De verwachte welvaartstijging blijft uit, terwijl de inwoners aan allerlei Nederlandse regeltje moeten voldoen. ‘Ze hebben het gevoel wel de plichten, maar niet de rechten te hebben’, zegt Ortega-Martijn tegen Dagblad Trouw. Lees verder…

Related Posts

Add Comment