‘Wordt Rachid donor?’

rachidSpeciaal voor de Donorweek (17 tot en met 23 oktober) gaat Rachid Larouz – beter bekend als de zoon van Achmed de slager in ‘Raymann is laat!’ – op ontdekkingstocht om uit te vinden of hij donor wil worden. Rachid gaat hiervoor onder andere langs bij een Transplantatiecoördinator in het AMC en bij Vandana. Zij is Surinaamse en heeft zelf enkele jaren geleden een nieuwe lever gekregen van een overleden donor.

Benieuwd wat Rachid ontdekt? Bekijk het hier filmpje hierboven.

Het filmpje is onderdeel van een campagne van NTS-Donorvoorlichting gericht op nieuwe Nederlanders. Het gaat om de grootste groepen nationaliteiten (Duitse, Amerikaanse, Britse, Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Caribische, Poolse en Chinese) die zich het afgelopen decennium in Nederland hebben gevestigd. Doel is om mensen die zich in Nederland hebben gevestigd te informeren over orgaan- en weefseldonatie waardoor ze gemakkelijker hun keuze kunnen maken. En deze uiteraard vastleggen in het Donorregister.

Ben jij al donor?
Naast Rachid geven zeven andere nieuwe Nederlanders antwoord op de vraag ‘Ben jij al donor?’ Op prikkelende wijze dagen ze zo mensen van hun eigen gemeenschap uit om na te denken over de heersende opinies en opvattingen over orgaandonatie.
Op vrijdag 14 oktober hebben zo’n 65.000 nieuwe Nederlanders die hier minimaal 3 jaar wonen een brief van de minister van Volksgezondheid ontvangen. Bij de brief zit een folder en een donorformulier. De brief en campagne sluiten qua timing aan op de Donorweek, waarin heel Nederland tussen 17 t/m 23 oktober in het teken staat van orgaandonatie.

‘Wie wil ontvangen, moet ook willen geven’
De Hindoestaans-Surinaamse Vandana vertelt dat haar leven in 2002 is gered door een donor. Dat is voor haar de belangrijkste reden om zelf óók te willen geven. Uit eerder onderzoek* blijkt dat ruim de helft van alle nieuwe Nederlanders vindt dat bij orgaandonatie het principe van wederkerigheid geldt. Voor de meeste nieuwe Nederlanders is het redden van andermans leven de belangrijkste reden om orgaandonor te worden. Zo vertelt arts in opleiding Peter (voormalig Antillen) hoe hij in de praktijk heeft gezien wat voor verschil donoren kunnen maken.

Post van de minister voor nieuwe Nederlanders
De meeste nieuwe Nederlanders weten niet dat ze zich direct in het Donorregister kunnen registreren als zij zich in Nederland vestigen. In elk land moet de keuze over orgaandonatie apart vastgelegd worden. Iedere nieuwe Nederlander ontvangt daarom drie jaar na aankomst een brief en donorformulier.

Bekijk de filmpjes met nieuwe Nederlanders
• Vandana vertelt: www.donorvoorlichting.nl/surinaams
• Peter vertelt: www.donorvoorlichting.nl/antilliaans
• Pei vertelt: www.donorvoorlichting.nl/chinees
• Lisa vertelt: www.donorvoorlichting.nl/engels
• Vanesssa vertelt: www.donorvoorlichting.nl/duits
• Erman vertelt: www.donorvoorlichting.nl/turks
• Alia vertelt: www.donorvoorlichting.nl/marokkaans
• Joanne vertelt: www.donorvoorlichting.nl/pools

Op deze talenpagina’s is verder veel informatie te vinden over orgaandonatie en -registratie.

Related Posts

Add Comment