‘Antilliaanse mannen maken minste kans op uitzendbaan’

Van de grote etnische groepen in Nederland maken Antilliaanse mannen het minste kans een baan aangeboden te krijgen door het uitzendbureau. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar discriminatie van niet-westerlingen in de uitzendbranche.

In opdracht van het SCP legden twintig perfect Nederlands sprekende acteurs 460 bezoeken af aan uitzendbureaus, voor elke vacature gewapend met exact hetzelfde fictieve curriculum vitae. Van de autochtone sollicitanten kreeg 44 procent werk aangeboden nadat ze op gesprek waren geweest bij het uitzendbureau. Onder niet-westerse sollicitanten was dat 28 procent, ondanks hun identieke cv’s. Antilliaanse mannen hadden met 17 procent de kleinste kans op een baan.

Paradoxaal genoeg kregen Antillianen de beste beoordelingen van alle niet-westerse sollicitanten. Het SCP vroeg intercedenten van uitzendbureaus om de sollicitanten te beoordelen op leiderschap, nauwgezetheid, representativiteit en andere kwaliteiten. De Antilliaanse acteurs kregen gemiddeld het cijfer 7,5, net iets lager dan hun autochtone collega’s (een 7,6), maar ruim hoger dan de 6,7 voor Marokkanen en Turken en de 6,5 voor Surinamers. Landelijk gezien is ook het beroepsniveau van Antillianen met een baan beduidend hoger dan dat van Surinamers, Turken en Marokkanen, merkt het SCP op.

Lees verder op www.jobplaza.nl.

Related Posts

Add Comment