Maduro lezing i.h.k.v. Bevrijdingsdag 2013

In het kader van Bevrijdingsdag 2013 is er op 5 mei in het Bijlmer Parktheater de Maduro lezing. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement van het 4en5mei Comité Zuidoost waarbij de rol van Suriname, de Antillen, Aruba en Indonesië in de Tweede Wereldoorlog centraal staat.

De lezing is vernoemd naar George John Lionel Maduro (Willemstad (Curaçao), 15 juli 1916 – Dachau, 9 februari 1945). Hij was een Nederlands student die zich tijdens de Meidagen van 1940 als officier der Nederlandse cavalerie onderscheidde in de Slag om de Residentie. Na de capitulatie sloot hij zich aan bij het verzet.

De Maduro lezing vindt voor de vijfde keer plaats en wordt dit jaar uitgesproken door Prof. Dr. Gloria Wekker. Zij is sociaal en cultureel antropoloog en bezet sinds 2001 de leerstoel Gender en Etniciteit aan de Universiteit van Utrecht. Tevens is zij directeur van het Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit (GEM) in het hoger onderwijs. In haar lezing gaat zij in op de zwart-wit verhoudingen voor en tijdens de oorlogsjaren.

Ernestine Comvalius, directeur van het Bijlmer Parktheater spreekt in ditzelfde kader een column uit.

Related Posts

Add Comment