Papiamentstalige opera i.v.m. herdenking afschaffing slavernij

Het is vandaag precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de koloniën afschafte. Op 1 juli 1863 werden om 6 uur in de ochtend vanaf Fort Zeelandia in Paramaribo en op de Nederlandse eilanden in het Caraïbisch gebied 21 saluutschoten afgevuurd. De westelijke koloniën vierden groot feest, want na jaren van strijd werd de slavernij afgeschaft.

In verband hiermee gaat in de Stadsschouwburg maandagavond de Papiamentstalige opera Katibu di Shon – Slaaf en Meester in première met een hoofdrol voor mezzosopraan Tania Kross. De opera is gebaseerd op de novelle Slaaf en Meester, een ‘histoire parfumée’, van Carel de Haseth. Het verhaal gaat terug op historische feiten en speelt zich af ten tijde van de Slavenopstand in 1795 op Curaçao.

De opera vertelt het verhaal van slaveneigenaar Wilmu en slaaf Luis, twee jongens die samen opgroeiden en hun grote liefde voor slavin Anita. Deze driehoeksverhouding mondt uit in een confrontatie tussen de twee jongens, tussen de slaaf en meester. Het verzet van slaaf Luis en Anita wordt parallel verteld in het aanzwellende roep om vrijheid. De opstand wordt neergeslagen. Luis wordt ter dood veroordeeld en gevangen gezet in het Fort Amsterdam. In een dramatische ontknoping komen de mannen nog tijdig tot elkaar als mens.

Related Posts

Add Comment