Grote milieuschade door illegale dumpplaats Curaçao

Het natuurgebied direct ten westen van de olieterminal aan de Bullenbaai op Curaçao is veranderd in een illegale afvaldump van chemisch afval, oliederivaten en bouwpuin. Er liggen ook papieren en documenten die direct te maken hebben met de werkzaamheden van de Isla, de verhuurder van de olieopslag Curaçao Oil Terminal (COT) aan de Venezolaanse oliemaatschappij PdVSA. Dit blijkt uit onderzoek van Caribisch Netwerk (NTR).

Het vervuilde gebied behoort niet tot de terreinen die aan COT zijn toegewezen voor exploitatie. De geconstateerde afvaldump en vervuiling van het gebied worden ook niet gedekt door de hindervergunning verstrekt aan PdVSA. Dat bevestigen bronnen bij het Curaçaose ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

De vervuiling is op de satellietkaart van Google Maps goed te zien. Op de kaarten valt ook meteen een zwarte vlek in het landschap op. Dit is een soort asfaltmeer, gevuld met zwarte oliederivaten. Om de ongeveer 8 meter hoge wal van aarde is met blokken een kleine muur gebouwd om de lekkende troep uit het geïmproviseerde reservoir tegen te houden. De plakkerige brei in het oliemeer is tientallen leguanen en vogels fataal geworden. Het is onduidelijk wat voor stoffen er op deze locatie precies worden gestort.

GMN heeft ondertussen een onverwachte controle uitgevoerd op het terrein en een bezoek gebracht aan de afvaldump en het asfaltmeer. Het gebied waar het om gaat, behoort volgens het Eilandelijk Ontwikkelingsplan tot de categorie ‘industriegebied’, maar waar de dump plaatsvindt, heeft de Isla of COT niets te zoeken, dat bevestigt het ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu.(Foto: Michelle da Costa Gomez/caribischnetwerk.com)

Related Posts

Add Comment