Geen extra geld voor zorg Caribisch Nederland

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hoeft geen extra geld vrij te maken om de gezondheidszorg in Caribisch Nederland te verbeteren. En eventuele budgetoverschrijdingen gaat Schippers niet automatisch betalen, want daarvoor wil ze met zorginstellingen en bestuurders op de eilanden een oplossing zoeken, meldt de bewindsvrouw de Tweede Kamer woensdag.

Nadat in 2012 op de eilanden 20 miljoen euro meer was uitgegeven dan begroot, bekeek een werkgroep de toekomst van de gezondheidszorg op de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Deskundigen concludeerden dat de bijna 85 miljoen euro die er dit jaar beschikbaar is, volstaat om de zorg zich te laten ontwikkelen. Vooral de huisartsenzorg moet worden verbeterd.

De bewindsvrouw omarmt verder het advies om goede afspraken te maken over hoe medisch-specialisten die niet op een van de eilanden zijn gevestigd moeten rapporteren over patiënten van Saba, Bonaire en Sint-Eustatius. Ook zal er minder zorg worden ingekocht in het verder gelegen Colombia en Guadeloupe en in plaats daarvan moet dichterbij worden gekeken, bijvoorbeeld naar Sint Maarten.

Related Posts

Add Comment