Hou jezelf en je geliefden gezond. Laat je testen!

Seks is lekker en opwindend, maar je moet wel uitkijken voor soaps (seksueel overdraagbare aandoeningen). Eén op de zeven mensen in Nederland die zich laat testen heeft een soa. Wist je dat dit percentage onder migranten hoger ligt? Zo heeft bijna één op de vier mensen uit Suriname, de Nederlandse Antillen of Aruba die zich laat testen een soa. Hiv wordt ruim twee keer zo vaak gevonden onder eerste generatie migranten dan autochtone Nederlanders. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM.

Je merkt lang niet altijd dat je een soa hebt opgelopen. Chlamydia is zo’n soa waar je vaak niets van merkt, maar die wel ernstige gevolgen kan hebben. Als chlamydia niet op tijd wordt ontdekt kan je onvruchtbaar worden. Bovendien, als je ongemerkt een soa hebt, kun je die toch doorgeven aan je sekspartner(s).

Gelukkig zijn de meeste soa’s goed te behandelen. Chlamydia is bijvoorbeeld goed te behandelen met pillen. Sommige soa’s, zoals hiv, kun je niet genezen. Maar als je snel start met een behandeling kan je een goed, lang en gezond leven leiden en heb je veel minder kans om hiv over te dragen. Maar dan moet je je wel op tijd laten testen!

Voor alle soa’s geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Kom je niet uit Nederland? Of is je vader (en)of moeder niet in Nederland geboren? Ga naar de website van Soa Aids Nederland en krijg testadvies op basis van land van afkomst: www.soaaids.nl/testadvies.

Related Posts

Add Comment