Schrijver Frank Martinus Arion overleden

frank

De Nederlands-Antilliaanse schrijver Frank Martinus Arion (78) is overleden. Hij was al een tijd ziek. Arion was de nestor van de literatuur op Curaçao, zegt NOS correspondent Dick Drayer. Hij was politiek zeer actief en steunde de onafhankelijkheidsstrijd. Ook was hij een warm pleitbezorger van het Papiaments. Over de oorsprong van deze taal schreef hij een dissertatie waarop hij aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde.

Arion schreef in het Nederlands en het Papiaments. Zijn beroemdste boek is Dubbelspel, de roman waarmee hij in 1973 debuteerde. Dubbelspel gaat over het leven op Curaçao. Winnen en verliezen zijn in de roman een zaak van leven en dood, gesymboliseerd door het dominospel dat de personages met elkaar spelen. Het boek werd ook verfilmd en was in het najaar van 2006 speerpunt van de campagne Nederland leest. Dubbelspel werd gratis via de bibliotheken en boekhandels verspreid in een oplage van 700.000 exemplaren. Naast romans schreef Frank Martinus Arion verhalen, poëzie en essays.

In 1992 werd Frank Martinus Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In december 2008 gaf hij zijn koninklijke onderscheiding terug, uit protest tegen “het rekolonisatieproces” van Nederland. Hij vond dat Nederland zich te veel met Curaçao bemoeide.(Bron: NOS)

Related Posts

Add Comment