Stijging zeespiegel en het effect op Caribische eilanden

Meteorologen waarschuwen dat, als de stijging van de zeespiegel in het huidige tempo doorzet, de Caribische eilanden in de loop van deze eeuw een stuk minder interessant kunnen worden voor toeristen. Sommige eilanden worden dan zelfs onbewoonbaar schrijft de NOS. Het kwetsbaarst zijn eilanden als de Bahama’s of Bonaire, die geheel of gedeeltelijk gebouwd zijn op koraalriffen.

“Eilanden als Saba of Sint-Eustatius hebben minder te vrezen”, zegt NOS-weerman en klimaatonderzoeker Peter Kuipers Munneke. “Die zijn gebouwd op vulkanen en liggen daardoor wat hoger.” Ook Sint-Maarten is iets hoger gelegen en loopt daardoor minder risico op overstromingen.

En hoe zit het met Curaçao, de favoriete vakantiebestemming van veel Nederlanders? Dat eiland komt er volgens de meeste onderzoeken relatief goed vanaf, voorspelt Albert Martis, directeur van de Meteorologische Dienst. Toch zal er bij een verdere stijging van de zeespiegel flink wat veranderen op het eiland de komende honderd jaar. Van een vliegveld dat onder water ligt tot stranden die er niet meer zullen zijn.(Bron/Lees verder: NOS.nl)

Related Posts

Add Comment