Agenten vinden dat ze niets fout deden in zaak Mitch Henriquez

Het gebruikte geweld bij de arrestatie van Mitch Henriquez in 2015 was ‘disproportioneel’: “Het was te hard, het was te veel en het was volstrekt ongecoördineerd” blijkt uit een intern onderzoek van de politie. De twee agenten, die worden vervolgd voor de dood van Henriquez vinden echter dat ze geen onnodig geweld hebben gebruikt tegen Henriquez toen hij opgepakt werd in het Haagse Zuiderpark. Dat blijkt uit gespreksverslagen van de verhoren, schrijft RTL Nieuws.

Morgen, maandag 13 november 2017, kunnen de politieagenten voor het eerst uitgebreid hun verhaal doen in de rechtbank op Schiphol. De twee zijn verhoord door de rijksrecherche. Uit gepreksverslagen van die verhoren blijkt dat de agenten zichzelf onschuldig vinden. “Wat ik heb gedaan is hetgeen waar ik achter sta en ik heb naar eer en geweten gehandeld. Ik heb geen onnodig geweld gebruikt”, zei de agent die de nekklem heeft toegepast. De andere agent had de leiding tijdens de arrestatie. Hij zei: “Als je ziet wat voor weerstand de man bood, is dit echt een geval waarbij proportioneel geweld is toegepast. Ik heb geen andere middelen gezien om tegen hem in te zetten om mijn doel te bereiken.”

Henriquez werd juni 2015 opgepakt in het Haagse Zuiderpark omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. De Arubaan verzette zich hevig. Agenten gebruikten vervolgens de omstreden nekklem. Ook werd Henriquez in zijn gezicht geslagen en werd er pepperspray in zijn ogen gewreven. Hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

De verklaringen van de agenten staan haaks op de uitkomsten van een intern onderzoek van de politieleiding.(Bron/Lees verder: RTL Nieuws)

Related Posts

Add Comment