Veel bezoek tijdens laatste uitzending Tambú

Zaterdagmiddag 30 augustus was het een drukte van belang in de studio van NPS in Hilversum waar het laatste radioprogramma Tambú werd uitgezonden. Tambú, het programma voor Antillianen en Arubanen in Nederland is meer dan 30 jaar op zaterdagmiddag in Nederland uitgezonden. Eerst door NOS en later door NPS.

Het begon ooit als een muziekprogramma met mededelingen over culturele activiteiten voor Antillianen en Arubanen. Eind jaren zeventig ontwikkelde het zich tot een journalistiek programma met nieuws en actualiteiten uit de Nederlandse Antillen en Aruba en uit de gemeenschap in Nederland. Sinds enkele jaren was Tambú dankzij internet ook op de eilanden te beluisteren. Tambú voorzag volgens NPS ook op de Nederlandse Antillen in een behoefte aan informatie over Antillianen en Arubanen in Nederland.

In de laatste uitzendingen werd voornamelijk teruggeblikt op meer dan 30 jaar Tambú. Dat gebeurde met gasten, waaronder de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia en veel oud-medewerkers, die een bijdrage hebben geleverd aan de uitzending. In de uitzending kwam ook aan het woord Frans Jennekens over het nieuwe programma ‘Dichtbij Nederland’ en verder de vaste correspondenten Hubert Paulina, Ivy Doorstam, Toko Winklaar en Eddie Williams. Ook de vaste medewerkers en oud-medewerkers lieten zaterdag in de studio van zich horen. Onder hen Marlon Reina, Romeo Hoost, Ronald Muyden, Morela Felicia, Favell Maduro. De presentatie van de monumentale uitzending was in handen van Désirée Martis.

Na afloop van de uitzending volgde een gezellige receptie. Roy Khemradj heette alle gasten welkom. Onder hen de Gevolmachtigde minister en de ambassadeur van Suriname in Nederland, mw. Urmila Joella-Sewnundun. Na enkele korte toespraken door de heer Khemradj en mw. Joella-Sewnundun presenteerde de heer Comenencia een verrassing in de vorm van een taart die door Désirée Martis werd aangesneden.

Paul Comenencia keek in zijn korte toespraak terug op 30 jaar Tambú en sprak de hoop uit dat de toekomst veel te bieden zal hebben in de vorm van Tambú’s opvolger, `Dichtbij Nederland’. De heer Comenencia zei tenslotte: “Tambú is weliswaar afgelopen, maar de expertise en opgebouwde kwaliteit is zeker niet verloren. Ik wens iedereen veel succes in de toekomst en nogmaals hartelijk dank voor meer dan 30 jaar nieuws in Nederland.”

Begin 2008 maakte de NPS, de omroep die na de NOS, al ruim tien jaar de zogeheten doelgroepenprogramma’s uitzendt, bekend dat er een einde gaat komen aan deze programma’s. Het waren uitzendingen speciaal gericht op Surinamers, Molukkers, Chinezen, Turken, Marokkanen en Antillianen en Arubanen. Deze programma’s werden allemaal in de eigen taal gepresenteerd. Vanaf 1 september komt er een nieuw programma `Dichtbij Nederland’ geheten. Een Nederlandstalig programma gericht op de multiculturele samenleving, dat op werkdagen wordt uitgezonden tussen 22.00 en 01.00 uur. Ook nieuws uit de Nederlandse Antillen en Aruba komen hierin groots aan bod.

Aan Tambú hebben de afgelopen 30 jaar de volgende personen aan meegewerkt:
Morella Felicia, Désirée Martis, Romeo Hoost, Ronald Muyden, Marlon Reina, Leonie van Bladel, Fred Rakee, Rajendre Khargie, Mario Croes, Isa Henriquez, Marielle Capello, Hans Hoogendoorn, Simone Wijnscherp, Ed Peerebom, Joop Heintz, Klaas Samplonius, Hille de Jong, Charlie Grootens, Mario Kleinmoedig, Sidney Kock, Shirley Eisden, Angela Eisden, Mirto Cecilia, Sharon Cecilia, Christa Toppenberg, Egbert Juliana, Ivy Doorstam, Hubert Paulina, Toko Winklaar, Eddie Williams, Nelly Rosa, Jermain Lo, Favell Maduro, Roy Khemradj, Rens Spaink, Jurrig Willig, Jan Hendrik van der Veen, John Evers en Anne Bakema.

Related Posts

Add Comment